https://www.facebook.com/dovlabass/

https://www.youtube.com/user/VladaSamardzic

Vladimir Samardžić je srpski bas gitarista, kompozitor, aranžer, muzički instruktor i kolumnista. Impresivna tehnika sviranja, i sveoubuhvatno vladanje mnogim muzičkim stilovima svrstavaju ga u red jednog od najboljih i najsvestranijih basista u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije. Diplomac je Berklee muzičke akademije u Bostonu i vođa autorskog jazz kvinteta PANNONIA PROJECT. Saradjuje sa velikim brojem orkestara, poznatih muzičara i vokalnih solista, iz Srbije i regiona kao i sa svetski priznatim džez i “world music” imenima među kojima su Luis Bonilla, Karlheinz Miklin, John Riley, Marko Djordjevic, Bojan Zulfikarpashic, Amira Medunjanin, Thana Alexa,  Mokhtar Samba, Teodosi Spasov, Vasil Hadžimanov i Slobodan Trkulja. Bio je član legendarnog srpskog rok sastava SMAK i balkan jazz fusion Vasil Hadžimanov Benda.  Zvanični je promoter poznate italijanske kompanije “Mark Bass”, kao i domaćih brendova “Tomisic Guitars” i “Pedalrail”.

Vladimir Samardžić je rodjen 1970. u Novom Sadu. Kao samouki  gitarista prvi put bas gitaru uzima u ruke  sa 19 godina a odluku da se profesionalno bavi muzikom donosi 1993. godine kada postaje član Big Banda RTV Novi Sad pod vođstvom Josipa Lorbeka. Iste godine započinje saradnju sa Vasilom Hadžimanovim  sa kojim učestvuje u formiranju Vasil Hadžimanov Benda a beogradski jazz klubovi PLATO i JAZZBINA postaju njegove “muzičke škole”. Od 1995. do 1997. godine član je rok sastava SMAK i basista na albumu “BIOSKP FOX”(1995).

Iako bez  formalnog muzičkog obrazovanja, januara 1997. postaje student i stipendista poznate džez akademije u Bostonu, Berklee College of Music. Dobitnik je “Nagrade za postignute rezultate katedre za bas gitaru” i “BMG Jazz nagrade”. Tokom studija u Americi nastupa i snima kao basista fank sastava ‘Bryan Oliver Band’ i latino ansambla ‘Papa Loves Mambo’, saradjuje sa rumunskim panfrulašem Damian Draghici-jem, bubnjarem Marko Djordjevićem (SVETI) ali i sa profesorima kao asistent na muzičkim klinikama, vibrafonisti Dave Samuels-u (Spyro Gyra, Caribbean Jazz Project) i perkusionisti Jammey-ju Haddad-u (Bokante, Paul Simon).

Decembra 1999. diplomira  sa “najvišim počastima” (Summa Cum Laude) na smeru Profesionalni muzičar/Bas.

Po povratku u Srbiju postaje stalni član Vasil Hadžimanov Benda sa kojim do 2010.godine snima četiri (4) albuma (“11 razloga za..” (2001), “KAFANKI”(2003), “Tri” (2007), “Života mi” (2009)), sa kojim nastupa širom Srbije, regiona i Evrope, kao i na World Expo sajmu u Nagoji (Japan) 2005.godine. Od 2002. do 2005. sa sastavom Balkanopolis Slobodana Trkulje, snima album “Prizivanje kiše” (2002) i nastupa na world-music festivalima širom Holandije i Belgije kao i na “North Sea Jazz” festivalu u Roterdamu.

Bio je član pratećeg benda kantautora Vlade Georgieva (2002-2010) sa kojim je svirao čuveni “Koncert na vodi” u Herceg Novom koji je objavljen na DVDu “LIVE IN HERCEG NOVI 2004”. Sa pevačem Željkom Samardžićem je sarađivao 12 godina,  od 2007.  do 2019. godine, nastupao širom Srbije, regiona kao i Amerike, Kanade i Australije.

2010. godine sa svojim autorskim jazz kvintetom Pannonia Project, objavljuje album “THE BRIDGE” na kome se prvi put predstavlja kao kompozitor i aranžer.

Tokom godina, studijski i koncertno sarađuje sa velikim brojem srpskih i regionalnih poznatih muzičkih umetnika i umetnica, među kojima su poznate pevačice – Bisera Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Tereza Kesovija, Aleksandra Radović i Jelena Tomašević; poznati muzičari – Radomir Mihajlović-Točak, Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Alan Bjelinski, Bodan Arsovski, Toni Kitanovski, Kornelije Kovač, Vojislav «VoyaBee» Brković, Šule Jovović, Vladimir Maraš, Elvis Stanić, Amar Češljar, Branko Popović, Jožef Nadj, Dušan Jevtović, Miroslav «MickyLee» Mirosavljev, Nenad Gajin, Dalibor «Dado»  Marinković, Ante Gelo, Joe Kaplowitz, Marko Chrnchec, Borko Radivojević; kao i inostrani džez muzičari – Sean McGowan, Felipe Salles, Rosen Rocco Zahariev, Karen Asatrijan, Sami Amiris, Mark Milan, Maxim Zettel, Toti Denaro, Leon Angel Rodriguez, Herbert Pirker, Martin Reiter, Marco Antonio Da Costa i drugi.

Nastupao je više puta u svim velikim koncertnim i sportskim halama u Srbiji i regionu kao i na velikim binama pod otvorenim nebom pred više od 20.000 ljudi.

Kao član ritam sekcija posebnih projekata i kao solista, koncertno sarađuje sa velikim orkestrima poput Mambo Stars, Beogradska Filharmonija, Novosadski Big Band i Vojvodjanski Simfonijski orkestar.

Dugi niz godina aktivan je kao instruktor bas gitare, predavač na “Bass Workshop” radionicama kao i na muzičkim internacionalnim džez seminarinma (Pannonian Bridge, Novi Sad 2007-2008 i Jazz ExTempore, Opatija 2006, 2012, International Summer Jazz School, Grožnjan 2018, 2019).

Vladimir Samardžić je autor edukativne kolumne prvog regionalnog Bas web portala i magazina BASISTA.

2018. započinje saradnju u okviru novog “Balkan music” projekta sa Borkom Radivojevićem, jednim od najpoznatijih harmonikaša na ovim prostorima, a početkom 2019. nakon 5 godina pauze, ponovo pokreće svoj jazz kvintet PANNONIA PROJECT sa kojim priprema snimanje novog albuma početkom 2020. godine.

Od 2013. godine radi kao muzički urednik prvog programa radija RTV Vojvodine.

Vladimir Samardžić sa porodicom živi i radi u Novom Sadu.